Francia munkavállalót külföldön ért bűncselekmény miatti kártérítése.


Egy francia vállalat alkalmazottja Elefántcsontparton dolgozott huzamosabb ideig. Munkabaleset elleni biztosítása nem a francia társadalombiztosítás keretében volt, hanem egy önkéntes biztosítópénztárnál. A munkavállaló munkahelye és a lakása közti úton bűncselekmény áldozata lett, megtámadták, emiatt megsérült.

Duty of Care probléma megjelenése:

Az ügyben egyértelmű volt, hogy munkabaleset történt, a jogvita arra vonatkozott, hogy a kártérítésre a munkáltató köteles-e vagy a társadalombiztosítás, illetve hogy a munkavállaló jogosult-e kártérítésre olyan esetben, amikor nem a francia társadalombiztosításnál, hanem egy külföldi önkéntes biztosítónál kötött munkabaleset elleni biztosítást.

A munkavállaló kártérítési igényét polgári jogi alapon ítélték meg a munkáltató ellen. A bíróság indokolásában hivatkozott az Elefántcsontparton fennálló bizonytalan politikai helyzetre is.

Fontos, hogy sok esetben, úgy ennek az esetnek a körülményeinél is figyelembe kell venni a célország geopolitikai viszonyait és közbiztonsági helyzetét.

Hogyan tudjuk Önt és munkavállalóját a lehető legteljesebben támogatni, ha például geopolitikailag veszélyeztetett térségbe szükséges a külföldi kiküldetés? Bővebb információért keressen Bennünket bizalommal.