Egy francia munkavállaló kínai kiküldetése során bekövetkezett halálesetének munkabalesetként minősítése.


Egy francia vállalat munkavállalója külföldi kiküldetésen vett részt Kínában. Egy reggel, munkába indulás előtt még felment a szállodai szobájába, ahol hirtelen agyvérzést kapott. Az agyvérzés következtében néhány nap múlva a helyi kórházban elhunyt.

Az ügy alapkérdése az volt, hogy a munkavállaló külföldi kiküldetés során bekövetkezett rosszulléte és halála munkabalesetnek minősül-e akkor is, ha nem közvetlenül a munkavégzés alatt történt?

A válaszunk, igen.

Ugyanis az ügyben eljáró bíróság döntése szerint a munkáltató felelősséggel tartozik a külföldi kiküldetés során bekövetkezett balesetért, azon esetet kivéve, ha a munkavállaló valamilyen munkával össze nem függő, személyes okból vagy céllal szakítja meg a kiküldetés során végzett tevékenységét.

Az ügy további tanulsága, hogy a külföldi kiküldetésre induló munkavállalók egészségi állapotát célszerű minél alaposabban felmérni, tekintettel a célország egészségügyi kockázataira is, a munkavállaló egészsége és biztonsága érdekében. Ez mind a munkavállaló, mind a munkáltató érdeke.

Hogyan tudjuk Önt és munkavállalóját a lehető legteljesebben támogatni? Bővebb információért keressen Bennünket bizalommal.