2019 év vége felé megjelent a COVID-19 vírus, mely rövid idő alatt mindannyiunkra drámai hatást gyakorolt.


Az elmúlt időszakban az országok különböző intézkedések sorát hozták meg. A járvány jelentősen érintette az utazási szektort is. A COVID-19 vírussal fertőzött személyek száma jelenleg is hol nő, hol csökken. Az országok ezen adatok alapján hol szigorítják, hol enyhítik szabályaikat. Az országhatárok átlépése is gyakran több különböző tényezőtől függ, úgy mint a COVID oltások megléte, oltások típusa vagy éppen különböző tesztek elvégzése. Nagyon fontos, hogy egy utazás során naprakész információkkal rendelkezzünk, mert ennek hiánya számos kellemetlenséggel járhat.

Eljött az ideje annak, hogy a társaságok elkezdjenek felkészülni a kiküldetési folyamataikra, hogy  munkavállalóiknak biztosítani tudják a biztonságos feltételeket az üzleti utazásaik során. A világjárvány arra kényszerített minket, hogy kiszélesítsük a duty of care azaz a „gondossági” kötelezettség terjedelmét, amely magában foglalja mind a mentális, mind az egészségügyi jólétet ebben az „új” világban ahol, lényegében mindenki veszélyeztetett utazóvá vált.

Alább olvashatják a COVID-19 üzleti utazásokkal kapcsolatos legfontosabb tippjeinket, amelyek segítenek felkészülni a biztonságos nemzetközi utazásokra.

Kommunikáció

A COVID-19 komplexitásával kapcsolatosan nagyon fontos, hogy a munkavállalókat alaposan tájékoztassák és felkészítsék, mielőtt újra utaznak. Munkáltatóként világos, következetes, naprakész információkat kell közölnünk. Legyen szó személyre szabott tájékoztatókról, szakpolitikai dokumentumokról, videókról vagy e-oktatási anyagokról.

Elengedhetetlenül fontos, hogy az utazóknak egyértelművé tegyük, hogy mi a teendő a COVID-19 fertőzés, vagy akár egy nagyobb utazási zavargás esetén amikor egy idegen országban tartózkodnak. Fontos tájékoztatni őket az adott országot érintő lényeges információkkal kapcsolatosan, illetve hogy kihez tudnak fordulni vészhelyzet esetén.

Mentális erősítés

A munkáltatók nem hagyhatják figyelmen kívül a világjárványnak a munkavállalókra gyakorolt mentális hatását sem. A vírustól való félelem, szeretteink, barátaink, ismerőseink elvesztése mind mind olyan tényező, amelyek szorongáshoz vagy akár depresszióhoz vezethetnek.

Ezért fontos az, hogy a munkavállalókat folyamatosan figyelemmel kövessék munkáltatóik a kiutazásuk alatt. Szükség lehet akár folyamatos pszichológiai támogatásra is.

Egészség

A munkavállalók érthető módon aggódnak a COVID-19 fertőzéstől vagy attól, hogy esetleg másokat megfertőzhetnek. Ilyen helyzetben nagyon fontos a helyes gyakorlat, az utazás előtti kockázatértékelés, valamint az esetleges eligazítás és képzés, amelyek segítségével fokozható a munkavállaló biztonsága kiutazása során.

Amennyiben bővebb információra, illetve tanácsadásra lenne szüksége a témában kérjük keresse fel szakértőinket. Társaságunk magasan képzett tanácsadói az Ön igényeire szabottan a legmegfelelőbb megoldást nyújtják.

Elérhetőségünk: info@travelsec.hu